Albirea dentară este una dintre manoperele cel mai frecvent întâlnite în clinicile stomatologice
Tratamentul de albire în cabinetul stomatologic se desfăşoară în modul următor: medicul izolează gingiile pentru a le proteja – cu gel sau baraj de cauciuc (diga lichida) şi aplică gelul cu peroxid pe suprafaţa externă a dinţilor. Apoi se proiectează o lumină specială pe suprafeţele dentare, timp de 15-30 minute, depinde de tehnica de albire folosita. Într-o ședinta de albire se poate repeta de 3-4 ori procedura descrisă mai sus până se obține rezultatul dorit. Albirea cu sistemul Phillips Zoom este considerată a fi cel mai eficient şi mai sigur tratament de albire.
Tratamentele de albire dentară sunt considerate a fi proceduri stomatologice sigure atunci când sunt efectuate corect, de către profesionişti.
Există însă cazuri speciale, când apar unele efecte neplăcute. Printre acestea se numără hipersensibilitatea dentinară (durere generalizată de intensitate mică) şi iritaţia gingivală. Un alt efect neplăcut este coloraţia inegală a dinţilor – acest lucru apare atunci când pacientul are şi dinţi artificiali, doar cei naturali căpătând o nuanţă mai albă.
Menţinerea nuanţei albe a dinţilor necesită un efort special: evitarea alimentelor şi băuturilor colorate, o igienă orală impecabilă şi continuarea tratamentului efectuat în cabinet cu un tratament disponibil la domiciliu.
Folosirea pastei de dinți potrivite este foarte importantă în menținerea albului dinților, precum şi evitarea pe cât posibil a fumatului, care ajută foarte mult la menţinerea unei danturi curate şi sănătoase.
Vă prezentăm două cazuri clinice.
În primul caz este vorba despre pacienta C.I. 48 ani, în cel de-al doilea caz este vorba despre pacienta C.A. 32 ani, fotografiile sunt realizate înainte si după realizarea tratamentului: